Precis som människor har hundar olika personligheter, och vissa hundar är därför mer lättskrämda än andra. Att en hund är lättskrämd betyder ofta att de lättare ”kommer ihåg” tidigare obehagliga upplevelser, vilket kan göra att de blir rädda vid framtida, liknande upplevelser. En hund som blir rädd för fyrverkerier kanske exempelvis även blir rädd för bildörrar som slås igen, eller andra mindre smällar, längre fram. Rädsla hos en hund kan också bero på att hundens nerver är belastade, till exempel genom att den är stressad i sin vardag eller inte får tillräckligt med sömn. I båda dessa fall är det hundägarens ansvar att se till att hundens psykiska välmående förbättras. Om hunden är stressad är det till exempel sannolikt att hunden känner ett behov av att kontrollera och vakta det som händer i hemmet, för att ingen av människorna i ”flocken” har tagit på sig ledaransvaret. När det gäller sömnen ska man helt enkelt se till att hunden har en ostörd plats att sova på, och att eventuella barn i familjen inte väcker hunden när den sover (även på dagtid).
Har man en hund som i grunden är mycket rädd, kan man se detta på hundens kroppsspråk. När en rädd hund träffar på något obehagligt visar den nämligen flykttendenser genom att hålla svansen lågt och genom att kroppen skakar. Ju starkare hunden uppvisar dessa symptom, desto djupare ligger problemet, och desto svårare kan det vara att åtgärda. Något som ytterligare försvårar hundars rädsla är att människors instinktiva reaktion på en hund som är rädd är att dalta med den och försöka trösta den, till exempel genom att titta hunden i ögonen, prata med ljus röst och klappa hunden. Detta beteende ökar bara hundens osäkerhet, eftersom ägaren (ur hundens perspektiv) bekräftar att det finns något att vara rädd för.
Det man istället ska göra när en hund är rädd är att ta kommandot och visa hunden att det inte finns något att vara rädd för. Man bör med andra ord inte tala med hunden eller se den i ögonen, utan bete sig som vanligt. Man kan prova med att fysiskt röra hunden närmare det den är rädd för, samtidigt som man berömmer hunden när den går fram till det.
Ett annat sätt att hantera problemet, om möjligt, är dock att eliminera det som hunden är rädd för. På det sättet besparar man hunden mycket stress, och sig själv mycket tid på att träna bort hundens rädslor. Ett exempel på något som är relativt lätt åtgärdat är till exempel en hund som är rädd för att åka bil, på grund av motorljudet. Genom att byta ut bilen till en elbil, som ju drivs mer eller mindre ljudlöst, kommer man kanske att märka att hunden inte har några problem att åka i bil längre.
Har man stora problem med sin hunds rädslor, och känner att man har svårt att hantera det på egen hand, kan det dock vara en bra idé att kontakta en hundcoach eller annan expert på att hantera hundar. Rädslor kan vara lika svåra för hundar att övervinna som för människor.