För många är det en dröm att föda upp hundar och ta hand om egenuppfödda valpar som man sedan får följa genom livet. Men med detta kommer också ett enormt stort ansvar, som börjar redan vid valet av avelsdjur. Det är viktigt att fundera över vad syftet med aveln är och fråga sig vad man kan bidra till för rasen. Att verkligen brinna för en viss hundras är ett måste och man bör se livet med hundar som sin livsstil. För även om man inte får mycket ekonomisk ersättning för arbetet, så får man ändå sin belöning i form av att se valparna växa upp och bli till egna individer.
Att föda upp hundvalpar kostar både pengar och tid, och inte minst utrymme. Beroende på hur många valpar det blir i kullen kan de komma att kräva en hel del plats i väntan på att de är redo att flytta till sina nya hem. Ibland kan det behövas lite ekonomisk stöttning för kennelverksamheten och då kan det vara nödvändigt med ett lån. kika här vad som gäller för företagslån och vad som passar för just din verksamhet. Det är bra att vara beredd på att det kan dyka upp en del oväntade utgifter som veterinärräkningar.
Det kan också tillkomma en del kostnader som man kanske inte heller varit beredd på. Bara att registrera sitt kennelnamn hos SKK (Svenska Kennelklubben) medför en kostnad på 2500 kr. För att hunden ska vara lämplig för avel bör den ha bra meriter, och för att få dessa behöver man åka till utställningar och få den bedömd av domare, vilket också kan kosta en del i resor.
När man väl bestämt sig för att starta en kennel behöver man först och främst ha en välmeriterad och renrasig tik vars gener är lämpliga att föra vidare. Man bör också gå kurser i hunduppfödning, ta hjälp av andra erfarna hunduppfödare och läsa på så mycket som möjligt. Kunskap om rasen och dess önskvärda egenskaper är också mycket viktigt att skaffa sig, samt att även hitta en hanhund av samma ras som också har goda meriter.
Efter att tiken parats och det konstaterats att hon blivit dräktig så börjar drygt två månaders väntan på valparna. Så fort de har kommit får man vara beredd på att ha fullt upp dygnet runt och all tid kommer att gå åt till kenneln. Valparna ska ha tillsyn, besiktas av veterinär, försäkras och registreras hos SKK.
Oberoende av vilken ras man har valt att avla på är det viktigt att följa de rasbeskrivningar som finns. Endast hundar som uppfyller alla krav vad gäller utseende, temperament och egenskaper bör användas i avel. Bland vissa raser förekommer det tyvärr att det avlas på hundar som inte är lämpliga, och extrem avel ger defekter hos trubbnosiga raser till exempel. Därför är det oerhört viktigt att inte avla på hundar med defekter som kan föras vidare samt att ha en tydlig bild av vad man vill tillföra sin ras.